Арх. Палазов: Да се обяви мораториум върху продажбата на зелени терени в Пловдив

Необходим е мораториум върху продажбата на зелени терени в Пловдив, това заяви арх. Костадин Палазов, кандидат за кмет на Община Пловдив от коалиция „БСП за България“ в  дебат за Местни избори 2023 по БНТ-2 с водещ Камен Коларов.

На въпрос от обществената телевизия какво предвижда управленската програма на арх. Палазов за справяне с климатичните промени, той изброи на първо място на-спешните и бързи мерки в тази посока, сред които: проектиране разширение на основните магистрални булеварди към изходите на града, за извеждане на трафика и предотвратяване на задръстванията, както и мораториум върху продажбата на терени от зелената система.

Ще се боря да се отхвърли веднъж завинаги корупционната схема, нар. „инженеринг“, категоричен е арх. Палазов. По думите му, първо трябва да се направят проекти и после да се състезават фирмите за изпълнението им. Именно починът инженеринг довлече на града тези точещи се ремонти, трафик, и мръсен въздух, подчерта кандидатът на БСП в дебата.

„Последните години БСП- Пловдив нямаше свои представители в местния парламент, по тази причина не можехме да влияем на процесите и решенията, които се взимаха там. Сега се  явяваме на избори с нови лица и без олигархически зависимости. С много млади хора в листата – подготвени специалисти, готови да допринесат #ПовечезаПловдив“, напомни Костадин Палазов.

Личната си мотивация за влизане в кметската надпревара той обясни така: „Имам достатъчно опит в сферата на градоустройствените решения, аз съм архитект. Мисля, че мога да дам много от моя опит и знания за по-доброто управление на града.“

Използването на града като спалня от страна на работещите в близките икономически зони на съседни общини, без от това в него да влизат данъци, може да бъде преодоляно със създаването на общо сдружение със сателитните общини на Пловдив. Това е залегнало в управленската програма на социалистите, стана ясно по време на дебата.

По отношение на друга актуална тема – децентрализация и предлагане на самостоятелни бюджети за районните кметства, арх. Палазов заяви, че това трябва да се случи, но при определени условия. Първо, районните кметове трябва да представят своите проекти, преди да получат исканите средства. Той акцентира върху факта, че за да се случат нещата е необходимо да се впрегнат усилията на всички народни представители от Пловдив, защото това нещо става с решение на Народното събрание, а не само с активно искане от страна на кмета.

В допълнение арх. Палазов коментира още, че трябва да се увеличи контролът от Голяма Община към районните кметове. Този контрол досега липсва, сподели наблюденията си кандидатът на БСП за градоначалник.

„За да спрем порочното управление и корупционния модел, който души града ни вече дълги години, гласувайте за нас и ние ще ви предложим управленски модел, различен от десния!  Бюлетината е №1, #ПовечезаПловдив“, призова в заключение кандидатът на социалистите арх. Костадин Палазов.