БСП отбеляза деня на политзатворника

Скъпи другари,приятели, съмишленици!
В календара на паметта има дата с особено значение. 11.04! Дата, на която почитаме онези смели души, платили най-високата цена за своите политически убеждения и противодействия срещу тиранията.
Всяка година, ние се събираме, на този паметник, издигнат върху останките на стария пловдивски затвор, за да почетем паметта на онези, които загубиха живота си в борбата срещу фашизма и в защита на човешките права и свободи. Тук, ние си спомняме за хвърлените в затвора, измъчваните, убитите заради политическите си убеждения и действията си срещу режимът по време на Втората световна война и преди 9 септември 1944 г.
Техният кураж и саможертва ни напомнят за огромната цена, платена от мнозина, за да можем днес да се радваме на свободата и демокрацията. Тяхната памет ни задължава да продължим борбата за социална справедливост, равенство и човешки права.
Нека отново на висок глас кажем имената на героите, чиито живот беше отнет твърде рано, но чийто дух продължава да живее в нас:
Младите ремсисти Георги Зайков, Иван Атанасов, Крум Георгиев, Недялка Петрова и Райна Попова…Нека не забравяме и имената на: Ангел Бонев, Мария Доспевска, Петър Лаков и Костадин Мишев и още и още загинали и екзекутирани ….
Тяхната борба, увенчана със страдание, ни напомня, че свободата не е нещо, което трябва да приемаме за даденост, а тя е ценност, която изисква постоянна бдителност и усилие. Нека тяхнато дело ни е за пример и заедно да работим за свят, в който всеки може да живее свободно, без страх от преследване или потисничество.
Съвременната политическа обстановка, изменящият се свят, който отново става арена на конфликти и цензура, ни налага отново да кажем на висок глас, че социалистите отстояваме демокрацията, социалното равенство и социалната справедливост. Нека за пореден път предизвикаме несправедливостта, и подкрепим онези, които се изправят срещу системата  .
Обръщам се към всички вас, които сте тук, днес и ви благодаря, за вашата непоколебима подкрепа за жертвите от миналото и техния стремеж към свобода. Вие сте доказателството за силата на човешкия дух и способността ни да преодоляваме трудностите чрез единство и решителност.
Нека продължим да се борим за свят, в който всеки може да живее мирно и свободно, без страх от наказание и унижение.