БСП – Пловдив настоява обществените обсъждания на инвестиционни намерения по ключови теми за града да се провеждат в Заседателна зала на ОбС

Калин Милчев: Ще следим за корупционни практики в предложения за обсъждане бюджет 2024 на Пловдив

Съветниците от групата на БСП в местния парламент ще настояват пред управата на града обществените обсъждания на инвестиционни намерения по ключови теми за града, като екология и здраве, да се провеждат в Заседателна зала на Об С. Необходимо е също самата администрация да се консултира с общинските съветници при издаването на становища за проектите.

Това стана ясно по време на  пресконференция днес, на която присъстваха вр. и. д. председател на ГС на БСП-Пловдив инж. Калин Милчев, общинските съветници Минка Сърнешка и арх. Костадин Палазов, народният представител Иван Петков и председателят на политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев.

Пловдивските социалисти се обявиха против изграждане на инсталация за рециклиране гуми не само на територията на Община Пловдив, а и в областта. Съветниците са на мнение, че така публичността няма де е под заплаха и подобен ред няма до допусне ситуации като тази, при която инвеститорите по проекта за „Изграждане на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми, чрез иновативна безотпадна пиролизна технология 2-ро поколение за получаване на екологично чисто пиролизно масло, карбон, газ и стоманена тел“ с възложител „ЕКО ЕНЕРДЖИ 50“ ООД, да обявяват обществено обсъждане в празнични дни.

Те коментираха днешното съобщение на фирмата, че оттегля проекта си от чертите на гради и търси парцел в областта. По думите на временно изпълняващия длъжността председател на ГС на БСП инж. Калин Милчев негативните последици за хората от този тип оползотворяване на остарелите гуми ще продължават да са факт, независимо дали инсталацията ще е разположена в Пловдив или в някое друго населено място в региона.

„Това, че процедурата в града е прекратена е добре, тъй като е недопустимо подобни съоръжения да са в близост до жилищни райони и детски градини, но изнасянето на производството в област Пловдив не е особено добро решение, тъй като цялата е с плодородни земи,“ коментира още арх. Костадин Палазов.

Коалиционните партньори на БСП от политически клуб “Екогласност” подкрепят изцяло позицията и предложенията им.

Емил Георгиев обясни, че процесът на рециклиране на гумите започва с отделяне на метала в тях и нарязването им. След това гумата се вкарва в камерата за горене в безкислородна среда – т. нар. пиролиза и при горенето във въздуха ще се отделят карбонови частици.

Лидерът на „Екогласност“ и депутатът от 16 МИР Иван Петков дадоха пример със ситуацията в село Сламотрън, община Видин, където такава инсталация работи от няколко години, като показа снимки на съоръжението.

От ГС на БСП подчертаха, че не са против бизнеса, инвестициите, рециклирането и ще подкрепят предложения в тази посока, които отговарят на закона, морала и здравето.

Живеем във време, когато се получават отпадъци от човешките дейности и те трябва да бъдат усвоявани, но това трябва да е безопасно, подчерта арх. Палазов.

Групата на БСП в Общинския съвет ще следи за корупционни практики в предложения за обсъждане бюджет 2024 на Пловдив, стана ясно още на пресконференцията.

Съветниците ще предложат конкретни мерки за ограничаване на корупцията, която до момента е част от разходната част на бюджета на Община Пловдив, обяви  председателят на ППГОС на социалистите инж. Калин Милчев.

„Имаме и предложения в сферите на здравеопазване, социално дело, местна икономика и екология“ допълни още Милчев.