В Пловдив проф. Искра Баева коментира как егоизмът победи героизма

Среща с историка проф. Искра Баева се състоя в Дома на културата “Борис Христов” по инициатива на кандидатите за народни представители от листата на “БСП за България” д-р Катя Стоилова и Иван Петков.

Проф. Баева направи ретроспекция на образованието през Прехода и отказа на училището от политиката на възпитание като тоталитарна. Тя отчете, че през новия прочит на историята в децата се създава нагласа, че героите са хора от отдавна отминало време. В резултат на това щастието вече не се свързва с отдаденост на кауза, а придобива материални измерения. По думите на проф. Баева именно това стои в основата на емиграцията на младите хора от България. Те не виждат своето бъдеще тук, защото търсят “добър стандарт”, вместо да подкрепят развитието на родината си. Проф. Баева отбеляза, че капитализмът разчита на човешките рефлекси, докато социализъм е очовечаване на обществото чрез идеите за социална справедливост, взаимопомощ, братство, мир.

Проф. Баева бе помолена от кандидата за депутат д-р Катя Стоилова да коментира данните на Евростат относно готовността само на 20% от младите хора в ЕС да се жертват за Родината си. “В ситуацията, в която се намира Европа, която може да определим като предвоенна, тези данни показват умирането на националните държави. Историята е спирала, но няма гаранция, че тя е задължително нагоре”, коментира историкът.

След доклада в залата възникна разгорещена дискусия относно най-новата историко-политическа картина в Полша, Германия, Великобритания, Китай, проблемите на прехода, водят ли ни нашите съюзници към глобална война и др.

Заключителни думи на събитието каза водачът на листата и настоящ народен представител Иван Петков. Той засегна проблемите в съвременното образование, както и дали ще допуснем сегашните ни съюзници да ни вкарат в нова глобална война. Даде пример с това, че за днешното заседание в Народното събрание Росица Кирова предварително е заявила, че няма да вкара точките, предложени от Българската социалистическа партия, а именно да се вземе решение да не се изпращат в Украйна оръжия и български войски, които ще се използват срещу Русия.