Иван Петков, БСП: Ненапразно е натиснат бутонът и марионетното управление на България

Голяма част от страните в НАТО са разделени по позицията за Украйна, а ние каним тихомълком Зеленски

„Изключително тъжно е, че това е поредният ден, в който Народното събрание не се занимава с нещо, което да бъде в полза на нашия народ.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Иван Петков при обсъжданията за приемане на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.

И продължи:„Отидоха законите по Плана за възстановяване и устойчивост, отидоха и всякакви други неща, които трябва да бъдат в полза на обществото.“

Социалистът припомни, че вчера беше отхвърлено предложение на БСП по Кодекса за социално осигуряване. „Днес целият ден все едно се намирам не в Народно събрание на Република България, а във Върховната Рада. В същото време заявяваме декларация, с която да подкрепим Украйна във Вилнюс. Но господарят на това правителство преди няколко седмици заявява, че Украйна най-вероятно няма да може да отиде във Вилнюс, заради разногласията, които се случват в Алианса“, заяви Петков от парламентарната трибуна.

По думите му ненапразно е натиснат бутонът и марионетното управление трябва да се задейства. Социалистът цитира статия от американското издание CNN: “Президентът Джо Байдън и неговият екип са в разгара на разговор с високи залози с други страни-членки на НАТО за това кога и как Украйна може да се присъедини. Дебат, който може да разкрие напрежението в Алианса преди ключовата среща на върха. Байдън и членовете на неговата администрация останаха загрижени с настоящата позиция на Алианса, която гласи, че Украйна в крайна сметка ще се присъедини към НАТО, но още не могат да кажат кога“. В същата статия се казва, че разделението вътре в Алианса предизвиква спешни дискусии преди срещата на върха. „Резултатът от разговорите може да определи дали украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на срещата във Вилнюс“. А вие си го поканихте тихомълком днес“, посочи Иван Петков.

„Пред „Уолстрийт Джърнъл“ Байдън казва, че има вероятност заради разногласията в Алианса, Украйна да не присъства във Вилнюс, а в USA Today, заяви, че САЩ не подкрепя ускорен процес на присъединяването на Украйна“, каза още депутатът от БСП.

Иван Петков цитира информация и от „Политико“: „Президентът Джо Байдън каза, че неговата администрация няма да улесни

присъединяването на Украйна в НАТО, добавяйки, че разкъсаната от войната нация, въпреки всичко, трябва да приема същите стандарти като всяка страна членка.“

По думите му, освен Америка, голяма част от страните в НАТО, като Германия и Унгария, също са разделени по позицията за Украйна. „Може би, защото блицкригът на Украйна е в пълна сила и е натиснато бутончето на марионетната държава. От дадено посолство ли, от дадени посолства ли? Кой лидер ходеше в рамките на 5 дни три пъти в дадено посолство? В кой запис коментираха, че всичко ще се прави спрямо посолството? И от това всичко, което се каза, е ясно, че господарят е хвърлил кокала и кучето следва това, което подхвърля неговият господар“, заключи Иван Петков.