Иван Петков: Видимо няма комуникация между министерствата по случая с „Школо“ и личните данни на българските ученици

Когато става дума за лични данни на деца, държавата трябва да има всякаква защита по съхраняването им, посочи Борислав Гуцанов

„В последните дни голяма обществена дискусия и притеснение породи една, на първо четене, частна сделка. Продажбата на образователната платформа „Школо“ на британската „Джунипър Едюкейшън“ е важна за българското общество, защото по данни на самата платформа около 17000 български образователни институции се възползват от услугата ѝ. Това означава, че данните на учениците от 1700 български училища са част от тази платформа, затова е важно те да са защитени, а обществото – спокойно, че няма теч на информация.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на парламентарен контрол в Народното събрание.

Той уточни, че от изказване на „Школо“ е станало ясно ,че те нямат основание да информират МОН за смяна на собствеността предварително. А  преди самата сделка не е искано и мнението на Комисията за защита на личните данни.

„Когато става дума за лични данни на деца, държавата трябва да има всякаква защита по съхраняването на тези лични данни“, посочи Гуцанов.

Той попита министъра на образованието и наука Галин Цоков дали ще изиска ли договора за продажба на образователната платформа „Школо“ на британската „Джунипър Едюкейшън“, за да бъде проверено дали в него има клауза за ползване на наличните в системата данни.

„Сезирахте ДАНС по този въпрос, но постфактум, при вече извършена продажба. Училищните директори изразяват своите притеснения ит промяна на условията за ползване“, добави социалистът.

В своя отговор министърът увери, че не е имало теч на информация, според фирмата,  а абсолютна гаранция по отношение на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници, давала Комисията за защита на личните данни.

По думите на министър Цоков обсъжданите притеснения в публичното пространство били свързани с неверни новини.

„Има ли комуникация между Вас и отделните министерства, най-вече Министерството на електронното управление, защото същото пряко засяга и него?“, попита народният представител от „БСП за България“ Иван Петков.

По неговите думи това е много важен въпрос, по който има отношение и министърът на електронното управление, но от три седмици не се е явявал в ресорната парламентарна комисия, за да отговори на повдигнатите въпроси.

„Вие казахте, че няма проблем, но преди това е трябвало да има някакво тестване“, репликира Петков.

„Видимо няма комуникация между министерствата и то по такъв сериозен въпрос. Миналата седмица от ПП-ДБ направиха декларация, в която изясниха, че в този случай няма никакъв проблем и че опозицията цели да направи „гръмки обществени проблеми“. Ние смятаме, че най-важното е нашите деца да са защитени и хората нормално са притеснени, че данните им отиват в чуждестранна частна фирма. Затова смятаме, че наистина трябва да направите голяма проверка“, заключи народният представител.