Изменения на ОУП – само в обществен интерес, а не в полза на корпорациите

Това е един от фокусите в програмата за управление на арх. Костадин Палазов, кандидат за кмет на Община Пловдив от коалиция „БСП за България“

БСП-Пловдив представи кандидатите си за кмет на града, кметове на райони и листата за общински съветници

Презастрояването в централната градска част е прекалено. Ще следваме точно предписанията на общия устройствен план и съответно, когато се налага и ако се налагат някакви изменения, то това ще бъде не в интерес на корпоративния бизнес, а в интерес на всички пловдивчани.“ Това заяви арх. Костадин Палазов, кандидат за кмет на Община Пловдив от коалиция „БСП за България“ на пресконференция днес в БТА, където бяха представени кандидатите на коалицията за кмет на община, кметове на райони, листата за общински съветници и новите лица на БСП в Пловдив.

Кандидатът за кмет посочи, че пловдивските социалисти влизат в надпреварата на местните избори със слогана “Повече за Пловдив” и представи основните им приоритети, сред които по-важните са: инфраструктурата, транспорта, зелената система, образованието и културата в града.

„Арх. Костадин Палазов е роден в град Пловдив. Завършва пловдивския строителен техникум и следва във Висшия институт по архитектура и строителство в столицата (днес Университет по архитектура, строителство и геодезия). Има професионален опит и в обществения, и в частния сектор. Бил е архитект-проектант и главен архитект на районно кметство в Пловдив. Към момента е управител на дружество в сферата на градоустройството, жилищното, обществено и промишлено строителство. Арх. Палазов е носител на национални и международни награди в областта на архитектурата“, с тези думи го представи водачът на листата инж. Калин Милчев, които е и организационен секретар на ГС на БСП в Пловдив.

Архитект Палазов обяви кандидатурите за шестте районна на града. Сред тях най-разпознаваемо на национално ниво е името на проф. Христо Бозуков. Настоящият директор на Института по тютюна, който е бил два пъти министър на земеделието в различни правителства през годините, е кандидат за кмет на най-гъстонаселения район – “Южен”. Най-младият кандидат за районен кмет е Мартин Стойчев. 28-годишният пловдивчанин е възпитаник на ЕГ “Иван Вазов” и юрист, и ще се състезава за „Северен“. При кандидатите за райкметове има и две дами. Това са Анелия Кирова за “Тракия”(бивш общински съветник на БСП от 2003 до 2007 г. и настоящ директор на училище “Гео Милев”) и Минка Сърнешка за “Централен” (също бивш общински съветник, завършила НСА, МИО, Мениджмънт в туризма и Здравен мениджмънт). Юристът Наум Китанов, който е районен председател на партийната организация в “Западен” е кандидат за кмет в същия район, а бизнесменът Димитър Джевизов ще се бори за кметството в “Източен”.

Бъдещите съветници от БСП ще залагат на съвместно управление с гражданското общество, това подчерта водачът инж. Калин Милчев при представянето на листата от 45 души. Като свои приоритетни задачи те очертаха подобряване на инфраструктурата, озеленяването и модернизиране на общината, чрез разработване на цялостна визия за ключови булеварди и улици с тежък трафик; екологичен транспорт, стриктен контрол на превозвачите в масовия  транспорт; създаване на мобилни приложения за обслужване на граждани и достъп до услуги и информация от общината.

По отношение на средата за живот архитект Палазов заяви, че ще се направи задълбочен анализ на жилищното строителство в града с цел решаване на проблема.

„Считаме, че трябва да се концентираме в изграждането на нови детски градини след бума в жилищното строителство”, смята кандидатът за кмет на БСП.

В сферата на образованието социалистите ще се концентрират в подпомагане на училищата, университетите и работодателите с цел по-добро кадрово обезпечаване. Те смятат, че възстановяването на системата от здравни кабинети в учебните заведения е много важно, както и работата в посока подобряване на столовото хранене на учениците.

От коалицията декларираха за свои приоритети в културата ремонта на Концертна зала, преустройството на кино “Космос” и дом за Опера Пловдив.

В предизборната си програма от „БСП за България залагат още на повече зелени площи и облагородяване на междублоковите пространства, разширяване на велоалеината мрежа, подобряване на сметосъбирането и почистване на града.