Коментар на Александър Константинов 20.04.23

ГЕРБ поведоха в състезанието на политическото надлъгване. Какво е важно за Бойко и компания?

Да се забрави, че те управляваха 12 години, да се забрави за асфалта и милионите в чували, да се забрави за кюлчетата и чекмеджетата. Минали през химическото чистене на 5 последователни избора, те са почти нови и чисти.

Бойко започна да говори благо и конструктивно, като поглъща бавно, като анаконда, ПП и ДБ. Вече не си спомняме за демонстрациите през 2020 год., а матрицата “евроатлантическа ориентация” се използва като заплаха за всеки, който се дърпа и не иска да влезе в матрицата.

В различни сайтове започна да се говори и за общи кандидати на местните избори, което е мечтата на ГЕРБ. Те искат разпределението на големите градове да се реши на разговори в някакъв формат и да не се допуснат тотални загуби на големите общини.

По различни телевизии “професионални сирени” омайват доскорошните противници на ГЕРБ как трябва да се приеме бюджет, как трябва да се прегърнат в името на наратива на посолствата. Новите избори се използват като плашило и всеки, който не се подаде на меката прегръдка на ГЕРБ, ще е виновен за тях. Доколко това е сценарий и на тези, които решават всичко в страната, не става ясно, но фактът, че ПП-ДБ все повече омекват ме навежда на мисълта, че някой важен за тях ги притиска в тази посока.

Ще наблюдаваме как ще се развият събитията в следващите месеци, но изглежда, че бавно и полека се оформя нова правителствена коалиция, която може да ни управлява през следващите 12 години.