арх. Костадин Палазов: Операта на Пловдив може да има нов дом

Представители на Камарата и Съюза на архитектите в България обсъдиха възможностите за нова сграда на Държавна пера – Пловдив, по време на дискусия, посветена на сградите за култура в града. Форумът бе организиран от кандидата за кмет на втория по големина град у нас от БСП арх. Костадин Палазов.

“Въпросът за сграда на Операта в Пловдив отдавна занимава всички ни и години наред се търси място за нейното ситуиране“, подчерта арх. Костадин Палазов.

В началото на срещата домакинът напомни в ретроспективен порядък местата, които са били предлагани за целта в последните години. Освен идеите и проектите по поречието на река Марица, на територията на Панаира, в близост до Колодрума и двата варианта със събарянето на Партийния дом и пристрояването му за сграда на Операта, на обсъждането бе представен и идеен проект – дипломна работа на млад пловдивски кандидат архитект за Опера в сградата на Централна поща.

Проучването показва, че има възможност за вграждането на сцена и зала с 1000 -1200 седящи места, вход откъм южната страна и приемно фоайе от юг, разполагане на репетиционни зали, гардеробни и работилници по етажите, както и запазване и експониране на мозайката на Георги Божилов – Слона.

В достойнствата на проекта се убедиха не само присъстващите архитекти, но и директорите на Операта доц. Нина Найденова и маестро Диян Чобанов.

Доц. Найденова благодари за подкрепата на архитектурната гилдия. Тя сподели, че всички усилия на екипа ѝ за сграда през последните 10 години удрят на камък. Нина Найденова подчерта, че Операта не е само сграда, а това, което я изпълва със съдържание.

По време на дискусията членовете на КАБ и САБ изразиха становище, че мястото на Пловдивската опера е в централната част на града и трансформацията на Централна поща на площада е една подходяща локация. Гилдията смята също, че тя би могла да поеме и Археологически музей.

Операта на Пловдив може да има дом, ако управата на града се ангажира да преговаря за собствеността с Министерството на културата и Министерството на транспорта и съобщенията. Това е възможно с подкрепата на експерти от архитектурната и културната гилдия, след обществено обсъждане на възможните варианти за нова града или преустройство на съществуваща и задължителен международен конкурс“, обобщи арх. Костадин Палазов.

Кандидатът за кмет на БСП се обяви категорично за запазването на сградите на БНБ и Пощата за културни цели.

“Не бива да допуснем те да се превърнат в търговски помещения за стоки със съмнително качество, както е сега в Централна поща“.