Пловдивските социалисти се включиха в традиционния събор на Бузлуджа

На 29 юли 2023 г. социалистите проведоха традиционния си митинг-събор под връх Бузлуджа. На Историческа поляна, където ежегодно около 2-ри август Българската социалистическа партия организира мероприятия, се събраха хиляди социалисти, за да отбележат 132 години от Бузлуджанския учредителен конгрес и създаването на организирано социалистическо движение в България.
Най-старата партия проведе своя събор под мотото “Бузлуджа за мир”, а на него присъстваха членове, симпатизанти и гости от цялата страна и чужбина.
В мероприятието се включиха и много представители от градската структура на БСП в Пловдив. Рано сутринта с рейсове и коли пловдивските социалисти тръгнаха организирано към историческия връх.
Пловдивският лидер и народен представител Иван Петков беше един от основните представители на левите от града под тепетата. Освен него, участие взеха и орг.секретарят на БСП-Пловдив инж. Калин Милчев, председателят на Обединението на жените социалистки и кандидат за кмет на социалистите за район “Централен” Минка Сърнешка, членът на националното ръководство на БСП проф. Георги Йорданов, както и председатели на райони на БСП и много други представители на левите от Пловдив.
Голямо внимание по време на мероприятието се обърна на предстоящите местни избори, но една от основните теми беше свързана с промяната на националния ни празник, заявена от страна на управляващите ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС. Корнелия Нинова каза от трибуната, че “тук има един връх – Шипка, а Националният празник на Република България е само един и това е Трети март”.
Една от основните теми на предстоящите Конференции в Пловдив, които текат в местната структура на БСП е именно промяната на датата на националния празник в България.
Социалистите в Пловдив се противопоставят на този акт, който, според тях, цели да бъде унищожена националната идентичност и заменена българската история.
На традиционния събор беше връчена и наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора“. С нея партията отличи писателя Петър Андасаров. Традиционната награда за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм „Димитър Благоев“ беше присъдена посмъртно на Анжел Вагенщайн.