ПОЗИЦИЯ на БСП – Пловдив

БСП – Пловдив изразява категоричната си позиция ПРОТИВ предложението за изменение на Общия устройствен план на града на предстоящата сесия на ОбС – Пловдив, изразяващо се в приемането на промени в предназначението на частните имоти в парка на Гребния канал на града и се противопоставя на идеята последната паркова територия на града да се превърне в скъпа жилищна дестинация за богати инвеститори и в предателство за следващите поколения!

Днес е време да информираме обществеността на Пловдив за подаръка, който ще получи крупен инвеститор, собственик на имот с площ над 81 декара. За нас това е добре подготвян сценарий, тъй като преотреждането на имот, предвиден по предназначение – парк за озеленяване, в такъв за застрояване, е една невъзможна процедура за обикновения човек. За хора с много пари и влияние – не чак толкова невъзможна, но за сметка на това – тромава, продължителна във времето и високо рискова, водеща често до провал, въпреки огромните средства, които се изискват за това. Златно правило е да се инвестира в такъв проблемен имот само при поети конкретни ангажименти. Тук, обаче, прозират точно такива намерения, които са добре познати практики от годините на прехода. Стъпките за това са няколко:

Първа стъпка – безплатно и безпроблемно преотреждане на имота чрез използването на ОУП като параван. Чрез тази чисто “приятелска услуга” (макар в бизнеса да няма приятели, има пари), на някого се спестяват главоболията и неотменните разходи, произтичащи от ходене по мъките.
Втора стъпка – Имот със статут парк, дори на занижени цени, е с нулев частен интерес за придобиване, освен ако с “приятелите” ти във властта не си уговорил промяна на предназначението. Естествено, очакваме придобиването да се уговори на занижени цени, ако това вече не е сторено. Кой бизнесмен би си купил евтино Ферари без двигател и скоростна кутия?! Ще кажете никой. А сега – бихте ли си купили Ферарито, ако върви с документ от производителя, че ще го преоборудват безплатно като болид от F1, в рамките на занижена продажна цена?
Трета стъпка – очакваме проект за затворен комплекс с мега разгъната застроена площ на инвеститор, най-вероятно добре познат на обществото, с огромни финансови ресурси. А защо пък да не се построи 4-5 етажна подпорна стена или укрепително съоръжение със стълбища и асансьори, както един небезизвестен комплекс на морето.

Благодарение на реализирането на първа стъпка, рано или късно ще се стигне до напълно легитимен строеж, и никой закон или институция няма да може да го спре. Именно това ни дава основание да считаме, че е поет реален ангажимент пред крупен инвеститор.
Признайте си, дами и господа управници, чии интереси обслужвате? На кои сценаристи се кланяте? Рано или късно истината излиза наяве!