След въпрос на Иван Петков стана ясно, че издаването на нови документи за самоличност буксува

Новите лични карти няма да се издават в сграда със специален режим, както е по договор, поради забавяне от страна на изпълнителя. Това стана ясно след като народният представител Иван Петков зададе въпрос към вътрешния министър Калин Стоянов на Парламентарния контрол този петък.

От въпроса на Петков става ясно, че съгласно подписания през декември 2022 г. договор, новата сграда трябва да бъде изградена и готова за експлоатация в края на август тази година. Министър Стоянов отговори, че поради корекции, заради преместване на комунални услуги, ВиК мрежи, заради електро- системи и други, изграждането на тази сграда ще се забави. Заради това МВР предоставя своя сграда, в която е извършен ремонт, за създаване на временен център, където ще бъдат издавани ново поколения лични карти с биометрични данни и идентификация. Така те ще отговарят на приетите в рамките на Европейския съюз стандарти.

В репликата си към министъра Петков попита кога ще бъде готова тази сграда и кога всеки български гражданин ще може да обнови документите си със съвременни такива. Министър Стоянов отговори, че тази сграда категорично ще бъде реализирана, но не се ангажира със срокове кога точно ще стане това и кога ще може да се издават съвременните лични карти, тъй като сроковете не зависят от министерството.

Въпреки това Иван Петков поставя под съмнение тези отговори, защото, по негова информация, забавените срокове не са заради изпълнителя, а заради спецификации и одобрения, които се бавят от МВР.