Социалистите няма да подкрепят Бюджет 2024 на Пловдив

„Основният проблем е, че той продължава политиките от предишното управление, а в капиталовата програма се залаганай-вече на спортна инфраструктура“, коментира председателят на ГС на БСП инж. Калин Милчев

Политически представената група на Българската социалистическа партия в Общинския съвет /ППГОС на БСП/ в града под тепетата няма да подкрепи предложеният бюджет на Пловдив, който ще се гледа на предстоящата сесия на 15.февруари. Решението де се гласува „Против“ бе взето на заседание на ръководството на градската партийна организация на БСП снощи. Това съобщи днес председателят на ГС на БСП – Пловдив инж. Калин Милчев на пресконференция.в централата на партията, на която присъстваха и общинските съветници Илия Гатев, Костадин Палазов и Минка Сърнешка.

„Констатирахме, че:

  1. Не е представен задълбочен анализ на работата на структурните звена към община Пловдив, Общинските предприятия и търговските дружества с общинско участие;
  2. Така и в цялата бюджетна процедура не чухме задълбочена управленска програма за развитието на Община Пловдив за 2024, а защо не и за периода до 2027година;
  3. Нищо не подсказва какви сапредвидените реформи в дейността и политиките на Община Пловдив, така че градът ни наистина да е
  4. Община Пловдив, през 2024 година ще е с рекордния бюджет 684 млн.лв. със значителна капиталова програма, ръст на доходите, но някак си:

– средствата за образование, социални и здравни дейности са недостатъчни. Отново общината ще храни децата ни на „кетъринг”

– и тази година не виждаме промяна в политиката по чистотата; разделното събиране на отпадъци, отново ще остане на заден план; спорно е какво ще се случи с големите паркове и тепетата; да не говорим, че отново няма яснота какво правим с едроразмерната растителност по улиците; но пък отново има 1 200 000 за почистване на дъждарки;

– след милионни инвестиции в транспортна и друга инфраструктура, пак от същото ще имаме в трафика по улиците, лошо налягане на водата по високите етажи и все още остаряла канализация.

– Липсва решение за масовия обществен градски транспорт и свързаността със съседни общини. Остава за поредна година мечтата за екологичен градски транспорт;

– В предвидените пари за култура някак си липсват отчетливо средства за кино Космос, да не говорим за Опера, Музей на Пловдив, а защо не и нови културни обекти“, обобщи председателят на ППГОС на БСП инж. Калин Милчев.

Той подчерта, че ще очакват от ръководството на Община Пловдив да продължи диалога с политическите сили в местния парламент по проблемите на града, за даима реално справяне с проблемите на гражданите на Пловдив.

Групата намира бюджета за реалистичен, но основният проблем е, че той продължава политиките от предишното управление.

От БСП са категорични, че в Капиталовата програма са заложени за реализация проекти, които са започнати през миналия мандат и в голямата си час те обхващат само спортна инфраструктура.

Подробен анализ на представената финансова рамка направи икономическият експерт Илия Гатев, който припомни параметрите на Бюджет 2024 и оцени проведеното обществено обсъждане по темата като най-посетеното през последните години. След направените на него предложения от страна на групата на социалистите, те били поканени на среща със заместник-кмета по финанси Женя Петкова, на която е присъствал и кметът на Община Пловдив Костадин Димитров. На въпросната среща, която съветниците приемат като „протегната ръка за диалог с опозицията“, от направените над 10 техни предложения, до Общинския съвет стигат три.

„Първо – осигуряване на 3 медицински кабинета за неотложна помощ в ДКЦ 5, ДКЦ Изток и МБАЛ Св. Мина, с цел териториалното покриване на нуждите на гражданите от неотложна помощ; Второ – осигуряване на средства за защитените територии Хълм на Освободителите, Данов Хълм и Младежки хълм за поливни системи, дървесни видове, осветления и настилки; Трето – Проектиране на ПУП – ПРЗ за Остромила и Беломорски, както и проектиране отчуждителни процедури за разширяване на големите пътни артерии на Пловдив, за гробището в кв. Коматево и архитектурен конкурс за Музей на Пловдив в бившата сграда на БНБ. Общият разчет на предложенията възлиза на 2 350 000 лева, които предлагаме да бъдат отделени от намаление на разходите за спортна инфраструктура, която е силно застъпена в проектобюджета“, съобщи Илия Гатев.

От групата смятат, че предложенията им са реалистични и вече са били обсъдени в постоянните комисии на Общинския съвет.

На финала Илия Гатев съобщи и добрата новина, че в представения бюджет няма предвидени средства за преместване на Паметника Альоша.

От левицата предупредиха, че в 3-годишната бюджетна прогноза се предвижда вдигане с 30% на приходите от данъци.

Това означава, че данъчното бреме за фирми и граждани ще се увеличи в този мандат, обясни още Илия Гатев.